Teák
Szálas és filteres teákból száznál is jóval többet kínálunk. A Biomenü, Szafi, Yogi bio és a Mecsek teák a termesztésnek és gyártásnak köszönhetően a legjobb minőséget képviselik. Keresd a tematikus teákat stresszoldásra, megfázásra, de a lélekbalzsamot vagy a férfi teát sem érdemes kihagyni. Ha konkrét hatóanyagot keresel, a gyömbér teától a kurkuma teán át a tyúkhúr teáigig és a vadmeggy teáig szinte mindent megtalálsz.
A tea télen melegít, nyáron hűsít. Számos tea ital gyógyít, akár több ezer évre visszanyúló tapasztalat alapján.
Kattints hogy megtudd, hogyan készítsd, hogyan fogyaszd a teákat
Itt mondjuk el, mikor áztassunk, forrázunk, vagy főzzünk, illetve mikor fogyasszuk a teát. Szólunk ízesítéseről és a fémekkel való érintkezésről is.
Itt ismerheted meg a teafajtákat
Ha a címre kattintasz, megtudhatod, mi a zöldtea, fekete tea, fehér tea, roiboos, matcha és a gyógyteák közötti különbség.
Több, mint száz különböző márkájú, hatóanyagú, összetételű, ízű és erősségű teánk közül mindenki megtalálhatja a számára legjobbat. Az eltérő koffeintartalom, állag és íz mellett egyes teák kifejezetten egészségmegőrző és gyógyító hatásúak. Nézd át részletesebben, hogy mely teafajták a legkedveltebbek és milyen egészségre gyakorolt pozitív hatással rendelkeznek.
Teafajták
Szigorú értelemben a tea növényként a teacserje, italként már jóval több növény főzete vagy áztatott leve.
Fekete tea
Nagy népszerűségnek örvend és Európában elsőként terjedt el a teacserje egyik feldolgozási változata, a fekete tea. Leggyakrabban erjesztéssel készítik el a tealevelekből a forró italt, aminek hatására az íz ugyan karakteresebbé válik, viszont az antioxidáns tartalom csökken. A fekete tea számos olyan kedvező tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt sokan előszeretettel fogyasztják. Ilyen például a koffeintartalom miatt bekövetkező élénkítő hatás, valamint az anyagcsere felgyorsítása és a koncentráció javítása.
Zöld tea
Ugyanarról a növényről származik, mint a fejete tea. A fogyókúrázók többsége csodaitalként tekint, hiszen fogyasztásával felgyorsul az anyagcsere, ezáltal a zsírégetés folyamata. A nagy mennyiségű antioxidánstartalom a káros szabadgyökök semlegesítésében nagy szerepet játszik, ezáltal pedig csökkenhet a daganatos betegségek kialakulásának kockázata.
Fehér tea
Amikor a teacserjét szinte alig dolgozzák fel, a növény jellemző részei, így a nevet adó fehér pihék is megmaradnak
Oolong tea
Ez gy olyan fajta, aminek a feldolgozása során csak a levél szélek fermentálódnak. Koffeint szinte alig tartalmaz.
Gyógyteák
A gyógyteák nem a teacserje részeiből készülnek, hanem olyan gyógynövényekből, melyek használata több ezer évre nyúlik vissza. Gyógynövények adják az alapját számtalan orvosságnak, de finom és jótékony hatásokkal teli főzetek is készíthetők belőlük. Míg Nyugaton a gyógyszerek hatását erősítve szoktunk gyógyteákat fogyasztani, például megfázásos időszakban erősítve velük immunrendszerünket, Ázsiában viszont sokszor a népi hagyományokat és recepteket követve a gyógyfőzetek jelentik magát az orvosságot. Minden bajra van gyógyír: összegyűjtöttünk több mint 100 teakülönlegességet, melyek gyógynövények széles palettáját tartalmazzák. Az egyes teáknál megtalálhatod a részletes leírást a gyógyhatásukat illetően.
Rooibos- és gyümölcsteák
A finom ízű vörös fokföldirekettyéből készülő rooibos tea népszerűségét annak köszönheti, hogy a gyümölcsteákhoz hasonlóan egyáltalán nem tartalmaz koffeint. Ezáltal azok is bátran fogyaszthatják, akik alvászavarral küszködnek. A rooibos teák további pozitív tulajdonsága, hogy kiváló gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Gyakori fogyasztásuk hozzájárulhat az ízületi gyulladás és a csontritkulás kialakulásának csökkentéséhez fluorid- és kalciumtartalmuk révén. A gyümölcsteák a friss gyümölcs összes tulajdonságát ugyan nem adják át, de a megfelelő elkészítési eljárással számos értékes összetevő hatóanyagát megőrzik.
Matcha tea
A zöld teák közé tartozó matcha teáról azért érdemes külön is említést tenni, mert amellett, hogy csodás ízvilággal büszkélkedhet, az egészségre gyakorolt pozitív hatásai is jelentősek. Az egyik leginkább kedvelt tulajdonsága, hogy a koffeintartalma akár hat órán keresztül tartós energiaszintet biztosít, ellentétben például a kávéval, amely csak egy lökést adva élénkít. A matcha tea leveleinek teljes körű felhasználása biztosítja, hogy a növény összes hatóanyaga benne marad ebben a csodás italban. A matcha, mint antioxidáns-bomba szolgálja az immunrendszer védelmét, sőt képes lassítani az öregedési folyamatokat és gyorsítja az anyagcserét is.
A teakészítés és fogyasztás általános szabályai
Tudjuk egyáltalán, miért teázunk?
Teázni sok okból szokás, télen segít felmelegedni, nyáron lehűlni és számos gyógytea segít a betegségek leküzdésében is. Sok nép kultúrájában szertartásként szerepel a teázás.
Mikor igyunk teát, hogy a legjobban hasson?
Az, hogy általában reggel teázunk, azért jó, mert a teák leggyorsabban éhgyomorra szívódnak fel. Az éhgyomor állapot a reggeli órákban a legkézenfekvőbb. Ezért alakult ki ez a szokás minden teával reggel. Ha a teázást reggel nem tudjuk beilleszteni a napirendbe, nem érdemes teljesen elvetni a teázás ötletét, mivel az étkezések után körülbelül 3 órával az ember gyomra újra az éhgyomor állapotába kerül. Különösen a gyógyteáknál érdemes ezt figyelembe venni a jobb felszívódás érdekében. A vízhajtó teákat (pl. nyírfalevél, bodzavirág, tejoltó galaj) és a tisztító hatással rendelkező teákat (aranyvesszőfű, csalánlevél, diófalevél) célszerű reggel, étkezés előtt elfogyasztani. A nyugtató teák bármikor ihatók a nap folyamán. Az orbáncfű teát azonban érdemes este fogyasztani, míg a hashajtó teákat lefekvés előtt, az esti órákban érdemes melegen elfogyasztani a reggeli hatás érdekében (éjjeli meglepetéstől nem kell tartani).
Hogyan ízesítsük a teákat?
A gyógyteákhoz nem javasoljuk az ízesítést. Az élvezeti teákhoz esetleg hozzáadhatsz egy kis mézet vagy citromot, azonban soha ne forró teába tedd őket, ha ezeknek a szuper ízesítőknek a hatóanyagaira is igényt tartasz. A méz fontos enzimei és a citrom C-vitaminja 40 fok felett elbomlanak. Várj tehát, amíg a tea langyosra hűl. A méz gyógyhatása fontos szempont, ezért soha ne édesítsd cukorral a teádat. Egyéves kor alatti gyermekeknél tiltólistán van a méz, különösen a már nem szoptatós csecsemőknek, mert a méz segíthet bizonyos baktériumok elszaporodásában, amelyekkel szemben a csecsemő immunrendszere még védtelen.
Forrázás vagy hidegvizes áztatás?
A gyógyteákat készíthetjük forrázással, főzéssel vagy hideg vizes áztatással.
Forrázni a virágot, levelet és hajtásvéget szoktuk. A megfelelő adag mindig a tea dobozán olvasható. Az előírt adag teafüvet leforrázzuk 2 dl forrásból levett tiszta vízzel. Ezután lefedjük és hagyjuk állni 15-20 percig. Ha kicsit túllépik ezt az időt, azzal nem rontjuk el a teakészítés liturgiáját.
Főzni a gyökereket, kérgeket és terméseket kell, általában 5-10 percig, mivel magas a rosttartalmuk. Ugyancsak főzésre szorulnak a kovasavat tartalmazó növények is, mint például a mezei zsurló.
Áztatni a nyálkatartalmú növényeket szoktuk. Ilyen például a mályva vagy a kankalin, amit 4-5 órás hideg áztatással (macerálással) készítünk. Akkor is áztatásra van szükség, ha a vitamin tartalmat szeretnénk megőrizni. Jó példa erre, hogy bármely növény C-vitamin tartalma 40 °C felett elbomlik, ezért például a csipkebogyót 5-6 órán át áztatjuk hideg vízben. A fehér fagyöngyöt mészmentes hideg vízben kell 12 órán át áztatni, ezért a reggeli teázáshoz már este készülni kezdünk.
Milyen hatása van a fémeknek a tea hatóanyagaira?
A modern technológiával előállított, például rozsdamentes acél eszközök biztonságosan használatók a teakészítésnél. Nem ajánljuk azonban azokat a fémeket, amelyekből fémionok oldódhatnak ki. Ilyenek például az alumínium és réz, valamint minden régebbi fém eszköz. A fémek befolyásolhatják a gyógynövények hatóanyagait, átalakíthatják vagy csökkenthetik azok hatását. A vizet lehet fém teaforralóban melegíteni, de olyan eszközökkel, amelyek közvetlenül érintkeznek a forró teával (pl. szűrő, csésze), ne legyenek fémből. A teakészítéshez használjanak műanyag, üveg vagy textil szűrőt, esetleg klórmentes papírfiltert. A rozsdamentes acélból készült termosz szintén megfelelő és biztonságos, ha a teát egy utazásra, kirándulásra is magunkkal vinnénk.
Jó teázást kívánunk, a legjobb teákkal!