Tészták
Engedd, hogy a gluténmentes tészták kirobbanó ízvilágukkal belopják magukat nemcsak a szívedbe, de a kosaradba is.
A tészták változatos világa
Tésztát nem csak hagyományos búzalisztből lehet készíteni. Ha nyitott szemmel járunk a világban, akkor láthatjuk, hogy a búzán túl is van élet. Számos ázsiai ország használ rizst tésztájuk alapanyagául, de az üvegtészta is nagy népszerűségnek örvend, mely készülhet mungó babból vagy tápiókából kivont keményítőből is. És ez még nem minden, Japánban például a tradicionális soba tészta hajdinából készül, erre neve tökéletesen utal, hiszen a „soba” szó japánul hajdinát jelent. A rizsen, a mungóbabon, a tápiókán és a hajdinán kívül napjainkban számos gabonát, álgabonát, hüvelyeseket alkalmaznak a gluténmentes tészták alapanyagaként.
Az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb igény mutatkozik a gluténmentes tészták iránt. A búzaalapú száraztészták helyett kiváló alternatívát nyújthatnak a gluténmentes gabonákból – cirok, köles, rizs, teff -, álgabonákból – amaránt, hajdina, quinoa - és hüvelyesekből – vöröslencse, zöldborsó, csicseriborsó, feketebab - készült tészták. A glutén fogyasztásával összefüggő betegségekben érintett személyek mellett egyre többen választják a gluténmentes ételek fogyasztását egészségük és jólétük fenntartása érdekében. Szerencsére ma már számtalan, glutént nyomokban sem tartalmazó száraztészta kapható, így mindenki megtalálhatja az igényeinek és ízlésének megfelelő ínyencséget.
A gluténmentes tészták szemet gyönyörködtető táraságát sokféleség és pompás megjelenés jellemzi. A vörös lencséből készült termékek hozzáadott színezékektől mentesen, természetes módon élénk vöröses, narancssárgás színűek. A zöldborsó kellemes, friss zöld színe, vagy éppen a köles és a kurkuma összjátékából született pezsgő sárga színű tészta igazi üde, tavaszi színeivel díszíti tányérodat. Szintén nem hagyományos külsővel büszkélkedhetnek a feketebabból készült termékek sem. Ezeknek a színes tésztáknak nem csak a külsejük, de a beltartalmi értékük sem hétköznapi. A hüvelyesek, mint a bab, a borsó vagy a lencse kiváló fehérje és rostforrást biztosítanak, emellett vitaminokat és ásványi anyagokat - például cinket, folátot, magnéziumot, vasat – is tartalmaznak.
A gluténmentes tészták változatos megjelenése nem csak a színekben, hanem az alakban is tükröződik. A fusilli/orsótészta, a spagetti és a penne az olasz ételek szerelmeseinek közkedvelt választása. Barna rizsből, csicseriborsóból, feketebabból, hajdinából, kölesből, quinoából, vöröslencséből és még zöldborsóból is készül fusilli. A kölesből, csicseriborsóból vagy éppen cirokból készült spagetti mindig jó választás a paradicsomos vagy tejszínes ételekhez. A gluténmentes tészták sokoldalú társaságának oszlopos tagja még a cérnametélt, a szélesmetélt, a kisorsó, a kiskocka, a nagykocka, a fodros kocka, a kagyló, a makaróni és a hőn szeretett tarhonya is.