Mentes szótár
Adalékanyag mentes
Az adalékanyagok közé tartoznak jellemzően tartósítószerek, színezékek, ízfokozók, emulgeálószerek, stabilizátorok, és más különféle anyagok, amelyeket az élelmiszerek érzékszervi tulajdonságainak javítására, a tartósságuk növelésére vagy más technológiai célokra alkalmaznak.
Egészségtudatosság szempontjából célszerű őket kerülni, fogyasztásukat minimalizálni. Sok gyártó tudatosan kerüli ezek alkalmazását, ennek megfelelően az adalékanyag mentes jelző jogosan kerül fel a termék csomagolására.
Bio
A Nébih megfogalmazása alapján ökológiai gazdálkodás egy olyan gazdálkodási, élelmiszer-előállító rendszer, mely tiltja, illetve korlátozza bizonyos növényvédőszerek, műtrágyák, talajjavító szerek, valamint a mesterséges állatgyógyászati készítmények, illetve hozamfokozók használatát. Az ökológiai termelés magas állatjóléti szabványokat alkalmaz, elősegíti a természeti környezet megóvását és a fenntarthatóságot. A gazdasági szereplő a gazdálkodás során elvárt elvek, szabályok betartását fokozott ellenőrzés mellett alkalmazza a termeléstől a feldolgozáson keresztül a kereskedelemig. Az ökológiai gazdálkodás rendszeréből származó termékek megnevezésben az „öko” előtag, valamint szinonimái, a „bio” és az „organic”, azaz organikus gazdálkodás használatosak.
Az (EU) 2018/848 rendelet (EU Öko rendelet) megfogalmazása szerint az ökológiai termelés fenntartható gazdálkodási rendszer, melynek alapelvei például:
- a természetes rendszerek és ciklusok tiszteletben tartása, a talaj, a víz és a levegő állapotának, a növények és az állatok egészségének, továbbá az ezek közötti egyensúlynak a megőrzése és javítása,
- a külső források felhasználásának korlátozása (pl. tilos a géntechnológiával módosított szervezetek felhasználása),
- az ökológiai rendszereken alapuló biológiai folyamatok megfelelő tervezése és irányítása a gazdálkodási rendszeren belüli természeti erőforrások felhasználásával,
- a termelés során a helyi erőforrások és a természetes folyamatok előnyben részesítése,
- az állatok magas szintű jólétének biztosítása a fajspecifikus igények figyelembevételével.
Cukormentes
Az állítás, amely szerint az élelmiszer cukormentes, valamint a fogyasztó számára vélhetően ugyanezzel a jelentéssel bíró bármely állítás csak akkor alkalmazható, ha a termék cukortartalma nem haladja meg a 0,5 g/100 g, illetve a 0,5 g/100 ml határértéket. /Törvényi előírás alapján/
E-szám mentes
Az E-szám mentes jelöléssel ellátott termékek nem tartalmaznak élelmiszer-adalékanyagokat. Az E-számok az Európai Unióban elfogadott élelmiszer-adalékanyagokat jelölő kódok.
Az élelmiszer-adalékanyagok olyan anyagok, amelyeket nem fogyasztanak önmagukban élelmiszerként, de bizonyos technológiai célból, szándékosan adják az élelmiszerhez, például élelmiszer tartósítására.
A tartósítószereken kívül élelmiszer-adalékanyagoknak minősülnek még az édesítőszerek, színezékek, antioxidánsok, étkezései savak, hordozók, savanyúságot szabályozó anyagok, csomósodást gátló anyagok, habzásgátlók, tömegnövelő szerek, emulgeálószerek, emulgeáló sók, szilárdítóanyagok, ízfokozók, habosító szerek, zselésítőanyagok, fényezőanyagok, nedvesítőszerek, módosított keményítők, csomagológázok, hajtógázok, térfogatnövelő szerek, kelátképző anyagok, stabilizátorok, sűrítőanyagok, lisztkezelő szerek és kontraszterősítők.
Élesztőmentes
Az élesztőmentes jelölés azt biztosítja, hogy az adott termék nem tartalmaz élesztőt. Ez a jelző azok számára lehet fontos, akik érzékenységet, allergiát tapasztalnak élesztő fogyasztását követően.
Gluténmentes
Gluténmentes jelölés esetén a gluténtartalom nem haladhatja meg a 20 mg/kg-ot a végső fogyasztó számára értékesített élelmiszerben.
„glutén”: búzából (valamennyi Triticum fajta), rozsból, árpából, zabból és ezek keresztezett változataiból, valamint ezek származékaiból származó fehérjefrakció, amelyet bizonyos egyének nem tudnak tolerálni, és amely vízben és 0,5 M nátrium-klorid oldatban oldhatatlan. /A BIZOTTSÁG 41/2009/EK RENDELETE alapján/
GMO-mentes
A GMO (genetically modified organism) genetikailag módosított szervezetet jelent. A 61/2016. (IX. 15.) FM rendelet alapján a „GMO-mentes termelésből” szöveggel ellátott állati eredetű termék azt jelenti, hogy az adott állat GMO-mentes takarmányt fogyasztott. Növényi eredetű termékek esetében a jelölés pedig azt jelenti, hogy a termék nem tartalmaz GMO-t. Növényi összetevők esetében akkor alkalmazható a jelölés, ha az adott növény géntechnológiával módosított változatát élelmiszerként vagy takarmányként engedélyezték az Unióban, de a jelölt élelmiszer nem tartalmazza az adott GM-növény semmilyen származékát.
Hozzáadott cukortól mentes
Az állítás, amely szerint az élelmiszer hozzáadott cukortól mentes, vagy nem tartalmaz hozzáadott cukrot, akkor alkalmazható, ha a termék nem tartalmaz hozzáadott mono- vagy diszacharidokat vagy egyéb, az édesítő hatása miatt használt élelmiszert. Amennyiben az élelmiszer természetes módon tartalmaz cukrokat, a címkén a következő állítást kell szerepeltetni: „TERMÉSZETES MÓDON ELŐFORDULÓ CUKROKAT TARTALMAZ”. /AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1924/2006/EK RENDELETE alapján/
Kazein/Tejfehérje mentes
A tejfehérje mentes termék jelölés azt jelenti, hogy az adott termék nem tartalmaz tejfehérjét (kazeint). A kazein mentesség nem azonos a laktózmentességgel. Például ha egy tejhez hozzáadnak megfelelő mennyiségű laktáz enzimet, akkor laktózmentes lesz, a laktózérzékeny személy azt fogyaszthatja, de egy kazeinre allergiás ember már nem, mert attól még a tej ugyanúgy tartalmazza a kazeint, azt nem bontja az enzim. Tehát a laktózmentes termékek tartalmazhatnak tejfehérjéket.
Az állati tejek pótlását növényi alapú "tejek" (például mandulatej, kókusztej, rizstej) teszik lehetővé.
Kóser diéta
Kóser diétába tartozik minden olyan étel és ital, mely a zsidó étkezi szabályoknak, előírásoknak megfelel és ezáltal fogyasztásra alkalmas. A kóser étrend igen komplex, előkészítési, tárolási és fogyasztási szabályok összessége, melyet a zsidó vallásúak törvényként ismernek el.
A kóser étrendre vonatkozó fontosabb szabályok:
-
Húsfélék és tejtermékek elkülönítése: Az egyik fő előírás az, hogy a húsféléket és a tejtermékeket nem szabad egy étkezés során együtt elfogyasztani. Ezen kívül elkülönített edényeket, eszközöket és főzőeszközöket használnak a hús és a tej elkészítéséhez.
-
Tiszta és nem tiszta állatok: A kóser étrend csak bizonyos, a Tórának megfelelő módon vágott és feldolgozott állatok húsát fogadja el. Például a sertéshús tilos, mivel a sertés nem szerepel a tisztasági előírásoknak megfelelő állatok között.
-
Kosher előállítás: Az élelmiszerek kósernek minősülnek, ha megfelelnek a vallási előírásoknak a készítés, feldolgozás és tárolás során.
-
Parvé élelmiszerek: Vannak olyan élelmiszerek, amelyek sem hús-, sem tejtermék, ezeket nevezik parvé élelmiszereknek, és azokat lehet egyaránt fogyasztani húsos vagy tejtermékes étkezés során.
-
Részletek a halakról: Bizonyos halak, amelyek hártyás uszonyokkal és pikkelyekkel rendelkeznek, elfogadhatóak a kóser étrendben.
A kóser étrendet betartók általában nagy figyelmet fordítanak a címkézésre és a vallási előírások betartására a mindennapi étkezésük során.
Kukorica mentes
A kukoricamentes jelző azt biztosítja, hogy az adott termék nem tartalmaz kukoricát. A kukorica többféleképpen is megjelenhet egy termék összetevői között, például kukoricakeményítő, kukoricaliszt, vagy kukoricaszirup formájában, ezért mindig érdemes szemügyre venni a termék összetevőinek listáját.
Laktózmentes
A laktózmentes megnevezésű termék tejcukor tartalma nem haladja meg a 0,1g/100g-ot vagy a 0,1g/100cm3. /Törvényi előírás alapján/
A laktóz/tejcukor számos tejtermék, például tej, sajt és joghurt természetes összetevője. Annak érdekében, hogy azok is bátran élvezhessék ezeket a terméket, akik a laktózintolearncia következtében nem képesek megfelelő módon emészteni a tejcukrot, megalkották a laktózmentes élelmiszereket. Sok termék természetes módon laktózmentes, mint például a mandulatej, kókuszkrém, míg más termékekhez laktóz enzimet adnak, mely hatására a termék laktózmentessé válik, így nem okoz gasztrointesztinális tüneteket.
Érdekel a téma? Kattints ide, hogy egészében átlásd a laktózintolerancia témakörét!
Maglisztmentes
Maglisztmentes jelöléssel ellátottak azok a termékek, amelyek nem tartalmaznak magvakat, illetve azok őrölt változatát. Maglisznek minősül például a mandulaliszt, a dióliszt vagy a kókuszliszt.
A maglisztek gyakran használatosak a gluténmentes vagy paleo étrendben, de bárki használhatja őket a hétköznapi sütés-főzés során is, hiszen kiváló alapanyagai édes süteményeknek, palacsintáknak egyaránt.
Azok számára kerülendők a maglisztek, akikből a különféle magvak fogyastása allergiás reakciót, érzékenységet vált ki.
Nyomokban glutént tartalmazhat
Az "nyomokban glutént tartalmazhat" jelölés azon termékeken szerepel, melyek eredendően nem tartalmaznak glutént, de az előállítás valamely fázisában szennyeződhetnek glutént tartalmazó élelmiszerrel, ezáltal nem tekinthetők garantáltan gluténmentesnek. Ez megtörténhet a termőföldön való begyűjtés, a gyártás vagy éppen a csomagolás folyamatában, mely során olyan területeken vagy gépeken dolgoznak, ahol glutént tartalmazó élelmiszereket is előállítanak. Bár az adott termék maga nem tartalmazza a glutént a receptúrájában, de keresztszennyeződés lehetséges, és kis mennyiségű glutén kerülhet a termékbe. Sokaknak ez nem jelent problémát, viszont akik fokozottan érzékenyek a gluténra, azoknak érdemes elkerülniük ezeket a termékeket.
Paleo
A paleolitikumban vagy őskőkorban élő vadászó-gyűjtögető népek által fogyasztott ételeket modellező étrend. Ez a diéta azt az elképzelést tükrözi, hogy az emberi test genetikailag alkalmazkodott azokhoz az ételekhez, amelyeket az őseink evolúciójuk korai szakaszában fogyasztottak.
A paleo étrend alapelvei:
-
Hús és hal: A paleolit étrend hangsúlyozza a húst, halat és más tengeri élőlények fogyasztását.
-
Zöldségek: A zöldségek szintén fontos részét képezik a paleo étrendnek. Kiemelik a rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó friss zöldségek fogyasztását.
-
Gyümölcsök: A természetes, nem feldolgozott gyümölcsök engedélyezettek a paleo étrendben, de az édességként fogyasztott gyümölcslevek és cukros édességek kerülendők.
-
Diófélék és magvak: Ezek is fontos forrásai a paleo étrendnek.
-
Egyes tiltott élelmiszerek: A paleo étrend kizárja a feldolgozott élelmiszereket, cukrot, tejtermékeket, gabonaféléket és hüvelyeseket. Ezek a tiltott élelmiszerek azok, amelyek nem voltak elérhetők az ősember számára a paleolit korszakban.
A paleo étrendet követők gyakran hangsúlyozzák az egyszerű, teljes ételek fogyasztását, és elkerülik a mesterséges adalékanyagokat és feldolgozott élelmiszereket.
Pálmaolaj mentes
A pálmaolaj egy növényi olaj, amelyet az olajpálma terméséből nyernek. A pálmaolaj népszerű és széles körben használt olaj, az utóbbi időben mégis sok helyen megjelenik a "pálmaolaj mentes" jelzés. Ennek több oka is van. Egyrészt telített zsírsavtartalma miatt fogyasztása korlátozott mennyiségben ajánlott. Másrészt a pálmaolaj-használat visszaszorításának környezetvédelmi okai is vannak. Az őserdők kiírtásával nem csak az őshonos növényeket és állatokat pusztítják el, de csökkentik a biodverzitást azáltal, hogy az életben bővelkedő őserdő helyére egyetlen egy fajt, az olajpálmát ültetik. Tehát a "pálmaolaj mentes" kifejezés azt jelenti, hogy az adott termék nem tartalmaz pálmaolajat és szerencsére a fogyasztók ezt felismerve, a környezetbarátabb, etikusabb termékeket keresik, amelyek nem tartalmaznak pálmaolajat.
Szójamentes
A szójamentes jelző azt biztosítja, hogy az adott termék nem tartalmaz szóját.
Napjainkban sokan kerülik a szóját és a szójából készült élelmiszereket (tofu, szója szósz, szójatej), melynek egyik (de nem egyetlen) kiemelkedő oka, hogy globális szinten a szója jelentős hányada genetikailag módosított.
Tartósítószer mentes
A tartósítószerek olyan anyagok, amelyek az élelmiszerekhez szavatosságát, eltarthatóságát, frissességét hivatottak megőrizni. A tartósítószer mentes kategóriába tartozó termékek nem tartalmaznak tartósítószert.
A tartósítószerek lehetnek természetes vagy mesterséges eredetűek, és céljuk lehet a baktériumok, gombák vagy más mikroorganizmusok növekedésének gátlása. A tartósítózerekre az E-számok között is találunk példát, ilyen például a nátrium-benzoát (E211) vagy a kén-dioxid (E220).
Tejmentes
A tejmentes jelző azokat a termékeket illeti, melyek nem tartalmaznak tejet, tejtermékeket, tejszármazékokat. Sem tejcukor (laktóz), sem tejfehérje (kazein) nem található bennük.
Tejmentes étrendet általában azok a emberek követik, akiket laktózintoleranciával diagnosztizáltak (nem képesek hatékonyan lebontani a tejcukrot), tejfehérjékre érzékenyek vagy más tejtermékekkel kapcsolatos allergiában érintettek. De ezeken felül van olyan vegetáriánus irányzat is, amely képviselői nem fogyasztanak tejet, nem beszélve a vegán étrend követőiről, akik az állati eredetű termékeket kizárják az étrendjükből.
A tejtermékeket (például tej, sajt, vaj, joghurt) tartalmazó élelmiszerek közé tartozik többek között a péksütemények egy része, a cukrászsütemények, fagylaltok, krémek, tejszínes öntetek.
Tenger gyümölcsei mentes
A tenger gyümölcseitől mentes étrend kizárja a tengeri eredetű élelmiszereket, például halakat, rákféléket, kagylókat és egyéb tengeri állatokat. Ezek egyes személyeknél allergiás reakciót váltanak ki, ezért számukra fogyasztásuk kerülendő. E jelzés biztosítja őket, hogy az adott termék nem tartalmaz tenger gyümölcseit.
Tojásmentes
A tojásmentes jelző azt biztosítja, hogy az adott termék nem tartalmaz tojást. Ez azok számára lehet fontos, akik érzékenységet, allergiás reakciót mutatnak a tojás, vagy a tojást tartalmazó ételek fogyasztását követően. A címkék, az összetétel alapos átolvasása különösen kiemelt szerepű a péksütemények, cukrászsütemények és készételek esetében a tojásallergiában érintett személyek számára.
Transzzsírmentes
A transzzsírok mesterségesen hidrogénezett növényi olajokból származnak és azt a célt szolgálják, hogy a folyékony halmazállapotú olajok szilárdabbak, kenhetőek legyenek és eltarthatósági idejük megnövekedjen. Egészségügyi szempontból a transzzsírok fogyasztása kerülendő. Magyarországon a 71/2013. (XI.20.) EMMI rendelet alapján tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amelynek összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.
Az alábbiakban néhány tipp található egy transzzsírmentes étrend kialakításához:
-
A részben hidrogénezett olajok kerülése: Ezek az olajok a legjelentősebb forrásai a transzzsíroknak. Mirelit pizzák, illetve péksütemények összetételét érdemes jobban szemügyre venni, mert a roppanós tészta kialakításában nagy szerepet játszanak a részben hidrogénezett olajok
-
Élelmiszercímkék, összetétel tüzetes átolvasása: Az összetétel listája nagyon hasznos információkat tartalmaz, érdemes elolvasni.
-
Friss, egészséges élelmiszerek: Inkább friss, egészséges élelmiszereket válasszon, például gyümölcsöket, zöldségeket, húst, halat és teljes kiőrlésű gabonákat. Kerülje azokat az élelmiszereket, amelyek gyakran tartalmaznak transzzsírokat, például sült és gyorsétteremben készült ételeket, csomagolt péksüteményeket.
-
Saját főzés: Ha lehet, főzzön otthon saját ételeket, így teljesebb kontrollja lehet az összetevők felett, és elkerülheti a transzzsírokat tartalmazó készételeket.
Vegetáriánus étrend
A vegetáriánus táplálkozás során az állati hús kerülendő az étrendből, így ennek megfelelően a vegetáriánus jelzéssel ellátott élelmiszerek nem tartalmaznak húst. Ezen termékek gyártása során a következő anyagok használhatóak fel vagy adhatóak hozzá: tej, kolosztrum, tojás, méz, méhviasz, propolisz, gyapjúzsír (beleértve a lanolint, amit élő juh gyapjújából, összetevőiből vagy származékaiból állítottak elő).
Vegán
Vegán élelmiszernek minősül, ami nem állati eredetű, és aminek a feldolgozása és gyártása során nem használtak fel vagy nem adtak hozzá olyan összetevőt (beleértve adalékok, hordozóanyagok, ízesítők és enzimek), feldolgozási segédanyagot, olyan anyagot, amely nem élelmiszeradalék, de azonos módon és céllal használják fel, mint feldolgozási segédanyagot, feldolgozott vagy feldolgozatlan formában, amely állati eredetű volna.
Egyszerűbben mefogalmazva tehát a vegán étrend kizárja az állati eredetű élelmiszereket és azokat a termékeket, amelyek az állatokból származnak. A vegánok elkerülik a húst, halat, tejtermékeket, tojást, mézet és más állati eredetű összetevőket az étrendjükből. A vegán életmód egy általánosabb megközelítést is magában foglal, amely az állatok kizsákmányolása elleni tiltakozástól az állatok iránti tiszteletig terjed.
Mik a vegán táplálkozás alappillérei?
-
Zöldségek és gyümölcsök: A vegánok a zöldségeket, gyümölcsöket, bogyókat, gyökereket és egyéb növényi alapú élelmiszereket helyezik előtérbe az étrendjükben.
-
Gabonafélék és hüvelyesek: A gabonafélék, például rizs, zab, valamint a hüvelyesek, mint a bab, lencse és csicseriborsó, fontos fehérjeforrások lehetnek a vegán étrendben.
-
Magvak: Ezek jó forrásai az egészséges zsíroknak, fehérjéknek és egyéb tápanyagoknak.
-
Növényi "tejtermékek": A vegánok olyan növényi alapú "tejtermékeket" fogyasztanak, mint a mandulatej, rizstej, kókusztej.
Fontos megjegyezni, hogy a vegán étrendet betartóknak kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásra kell törekedniük, hogy biztosítsák az összes szükséges tápanyag bevitelét. Érdemes szakemberrel konzultálni.